Centrifugezak blijft maatwerk

Centrifugeren is een belangrijke scheidingsstap binnen Chemie. De producent van werkzame stoffen in medicijnen werkt in een co-creatieproces met ons aan een nieuw centrifuge-concept. De juiste centrifugezak blijft een kwestie van maatwerk

Het bedrijf produceert ‘Active Pharmaceutical Ingredients’, kortweg API’s. Een basisproduct sinds 1973 is valporinezuur dat gebruikt wordt in medicijnen tegen epilepsie. Ruim honderd jaar later weet het familiebedrijf, gevestigd op het Katwijkse industriegebied ’t Heen, de concurrentie uit Azië en India nog altijd moeiteloos achter zich te laten. “Kwaliteitseisen voor werkzame stoffen in medicijnen zijn ongekend hoog. Overheidsinstanties, maar ook onze klanten in de farmaceutische industrie voeren in ons bedrijf strenge inspecties uit, want de ingrediënten voor medicijnen moeten van hoge kwaliteit zijn”, benadrukt productiemanager Perry Kruijer tijdens een rondleiding door de fabriek. “De kwaliteit van onze producten staat nog altijd buiten elke discussie.”

 

PRODUCTIEPROCES
Alle traditionele chemische processen zijn op de overzichtelijke en compact ingerichte bedrijfsvloer terug te vinden. In ketels worden grond- en hulpstoffen gemengd, verwarmd en geroerd tot de gewenste chemische reactie plaatsvindt. Centrifugeren is een belangrijke scheidingsstap in het productieproces. Verspreid over de fabriekshal staan verschillende centrifuges. Na het centrifugeproces wordt het product gedroogd tot gereed product, om vervolgens in vaten zijn weg naar de klant te vinden. Op de fabrieksvloer opent een operator net een centrifuge, die zojuist zijn werk heeft afgerond. Hij takelt de grotendeels gevulde centrifugezak uit de centrifuge tot boven een grote stalen bak en stort daar een hagelwit nat poeder in.

ROL CENTRIFUGEZAK
Kruijer licht toe: “In de ketels kristalliseert het product tot een poeder uit. Met behulp van decentrifuge scheiden we het poeder van het oplosmiddel, dat we in de ketel gebruiken voor de productie van de werkzame stoffen. De centrifugezak heeft een essentiële rol om een hoge productkwaliteit te verkrijgen. Per batch monteren we een andere centrifugezak, allereerst om contaminatie te voorkomen. Elk product heeft zijn eigen soort centrifugezak, afhankelijk van de eigenschappen van het product. De centrifugezak moet het oplosmiddel goed doorlaten en moet uit het juiste materiaal bestaan. Voor het scheiden van water en product passen we doorgaans een centrifugezak van polypropyleen toe. Maar polypropyleen is niet bestand tegen bijvoorbeeld tolueen. Dus als er tolueen in het proces wordt gebruikt, passen we teflon toe als materiaal voor het filterdoek.”

 

 

FILTERCONSTRUCTIE
De inzet van de juiste centrifugezak draait echter om meer dan materiaal alleen, geeft Kruijer aan. “De toegevoegde waarde zit hem erin dat onze leverancier in staat is een zodanige filterconstructie te maken dat deze de enorme centrifugale krachten kan weerstaan. Ook moet het filter voor onze operators snel, veilig en makkelijk in de centrifuge te bevestigen zijn.” Het bedrijf werkt al lange tijd intensief met ons samen. Op onze productielocatie in Sneek maken wij de custom-made centrifugezakken.

MODERNISERING
De centrifuges zijn uiterst robuust en al decennialang in gebruik. Alleen op onderdelen worden de centrifuges soms aangepast. Een redelijk ingrijpende moderniseringsslag die recent op een van de centrifuges is doorgevoerd, is een in twee helften deelbare ring op de trommel van de centrifuge. “Dit concept hebben onze medewerkers zelf bedacht”, vertelt Kruijer. “Het doel is de centrifugezakken veiliger en sneller te kunnen verwisselen. Bij onze medewerkers zit enorm veel kennis. Het zijn vakmensen naar wie we graag luisteren. Ze hebben veel feeling met het vullen en het laten draaien van de centrifuges. De juiste vulgraad en het juiste toerental zijn belangrijk.”

NIEUWE ZAK
De ontwikkeling van het nieuwe centrifugeconcept betekent dat de centrifugezak moest worden gemodificeerd. “Ook hiervoor sparren we direct met onze filterleverancier. We hebben inmiddels een aantal nieuwe typen uitgeprobeerd. De laatst geleverde centrifugezak doet het goed. De centrifuge draait al enige tijd op dat filter. Over de levensduur kunnen we in dit stadium weinig zeggen, maar deze centrifugezak voldoet aan alle eisen. Als het concept goed bevalt – maar dat weten we over een tijdje pas definitief – gaan we de andere centrifuges er ook mee uitrusten.” 

Filterdoek kiezen: zaak voor deskundigen
Het juiste filterdoek voor een centrifugeproces kiezen is geen sinecure. Een belangrijk keuzecriterium is afscheidend vermogen. De opbouw van het garen en de wijze van weving bepalen of fijne deeltjes goed tegengehouden kunnen worden. Als de weving te open is, ontstaat er doorslag. Zoiets luistert redelijk nauw en dat heeft alles met de eigenschappen van het product te maken. Gezien de heftige centrifugale krachten is het bovendien van belang dat de vezels in het weefsel van het filter over de juiste trekkracht beschikken. Daarom worden de centrifugezakken die wij custom-made produceren voorzien van baleinen en extra stiksels. De constructie met lussen maakt het relatief eenvoudig de centrifugezakken op de ring van de centrifugetrommels te bevestigen.
Ook explosieveiligheid is een belangrijke factor bij de keuze van het filterdoek. In het productieproces wordt gebruik gemaakt van verschillende brandbare oplosmiddelen. In een centrifuge kan statische elektriciteit ontstaan, wat bij ontlading een vonk kan vormen die het oplosmiddel kan laten ontbranden. Om centrifugezakken antistatisch te maken, wordt in het filterdoek een rvs-draad geweven. Op onze vestiging in Sneek hebben wij vele materialen op voorraad. Met de aanwezige vakmensen en hun materialenkennis en de eigen productiefaciliteiten zijn er vele mogelijkheden en kan er gericht worden gehandeld.
Daarnaast beschikken wij over veel kennis en ervaring met de machines in de procesindustrie, waardoor medewerkers zich snel in de situatie bij de eindgebruiker kunnen verplaatsen en gericht advies kunnen geven. Alle informatie wordt uitgebreid gedocumenteerd, zodat eenvoudig is te traceren welke productgroepen en welke apparatuur er worden gebruikt, net als het type filterkast en de bijbehorende afmetingen van de filters.