Overslaan en ga direct naar de inhoud Direct naar de footer

Lampe Group vermindert stofhinder bij Katoen Natie

< terug naar overzicht

Sinds enkele jaren doet de Antwerpse vestiging van Katoen Natie een beroep op de ontstoffingsfilters en technische service van Lampe Group om de stofhinder in de fabriekshallen van hun food & feed business-unit terug te dringen.

De food & feed business-unit van Katoen Natie is een tiental jaren geleden opgericht. Het bedrijfsonderdeel biedt logistieke diensten aan voor de verwerking van halffabricaten zoals zetmeel, gluten, melkpoeder, soja en suiker. Dat gaat van mengen, oplossen, filteren en zeven tot verpakken. Het hele logistieke proces, dat onder vacuümtransport gebeurt, oogt best indrukwekkend. Vanuit de 40 meter hoge silo's van Katoen Natie worden dagelijks honderden tonnen fijne voedingsproducten gedoseerd om te worden afgezakt. Dat zorgde in het verleden weleens voor stofontwikkeling.

Manchetten
Om de stofhinder terug te dringen nam Lampe Group, met wie Katoen Natie al enkele jaren nauw samenwerkt, verschillende maatregelen. Zo wordt voor de verbindingen tussen de diverse materiaalstromen, onder meer bij silo’s en filterkasten, gebruik gemaakt van manchetten van het merk BFM. Deze flexibele ‘snap-in’ manchetten hebben een binnenlaag van versterkt polyesterweefsel. Ze zijn slijtvast, drukbestendig en explosieveilig. Ook voldoen ze aan alle eisen met betrekking tot de voedselveiligheid. De manchetten kunnen snel worden geplaatst en verwijderd; een eigenschap die Katoen Natie enorm waardeert. “We moeten de manchetten dagelijks vlot kunnen verwisselen”, benadrukt David Coolens, technical manager bij Katoen Natie. “Dat gebeurt zonder gereedschap. Het is gewoon click & play. De BFM manchetten zijn heel betrouwbaar, staan steeds gespannen en komen nooit los.”

Filterelementen
Voor het stofvrij houden van de verpakkingsafdeling zijn er twee filterkasten die door Lampe Group zijn voorzien van olie- en waterafstotende filtermappen. Alle filterelementen zijn Atex-gecertificeerd. “In het polyesterweefsel zijn roestvaststalen draden geweven, zodat elektrostatische oplading is uitgesloten”, zegt Mario Brehm, accountmanager bij Lampe Group. “De filtermappen zijn met litzeband aan de metalen delen van de filterkast bevestigd. De filterkast is zelf ook geaard, om het risico van een stofexplosie tot een minimum te reduceren.” De filtermappen worden om de 30 seconden gereinigd. “We hebben de persluchtventielen zo afgeregeld dat de reiniging plaatsvindt bij een druk van 4 à 5 bar”, stelt Mario Brehm. “Dat zorgt voor een energiebesparing en verlengt de standtijd van de filters. Een hogere reinigingsdruk zou de filters sneller doen verzadigen. Bij een lagere druk worden ze onvoldoende gereinigd.” 

Onderhoud
Lampe Group staat ook in voor het onderhoud van de filterkasten bij Katoen Natie. “Stel dat er een probleem opduikt, dan zoeken onze servicemonteurs altijd naar de oorzaak”, verklaart Mario Brehm. “En dat hoeft niet altijd bij onze filters te liggen.
Laatst werden de eerste paar filters steeds stuk gestraald. David dacht eerst dat het aan de filters lag. Maar na diepgaand onderzoek bleek dat een lek in de afdichting van de filterkast een valse luchtstroom veroorzaakte. Een op maat gesneden PU pakking was voldoende om de filterkast weer luchtdicht te krijgen en het probleem te verhelpen.”

Tevreden
Bij Katoen Natie is men erg tevreden over de samenwerking met Lampe Group. “We worden altijd goed geïnformeerd”, zegt David Coolens. “We kunnen via een Lampe web-portal online de status van de filters volgen en zien wanneer onderhoud moet plaatsvinden. Bij een probleem wordt snel gereageerd en indien nodig een technieker gestuurd. Het is handig een vast aanspreekpunt te hebben. Mario Brehm is steevast bereikbaar, zelfs tot laat in de avond of tijdens het weekend. Hij denkt actief met ons mee en geeft vlot feedback. Hij kent ons bedrijf en onze machines door en door. We zijn ook zeer tevreden met de prijs-kwaliteitsverhouding. We zien de samenwerking met Lampe Group in de toekomst alleen maar uitbreiden. Service en kwaliteit zijn prioriteit voor ons.”

Bron: www.bulkgids.nl

 

Misschien vind je dit ook wel interessant

Kunnen wij je helpen of heb je een vraag? Neem contact met ons op!